Jämför alla bolån online

Ta ett bolån som används för att köpa en bostad, det kan vara en villa, fritidshus och eller en bostadsrätt. Det finns även möjlighet att använda ett bolån för att finansera en renovering av befintlig bostad. Detta är något som några bolåneinstitut erbjuder.

Ta ett bolån online

Har ni gått och funderat lite på att köpa en bostad, för många så kan det vara svårt att få ihop de pengar som man måste lägga upp kontant för att köpa en bostad. Isåfall så finns det möjlighet att ta ett så kallat bolån. Denna låneform kan hjälpa er att finansera ert bostadsköp. De flesta låneinstitut där man kan få denna låneform brukar kräva att man själv får sätta in en viss procentsats av köpesbeloppet kontant.

Därefter så är lånet uppdelat i Topplån, denna lånedel är den översta delen av bolånet. Det är den delen av lånet som brukar ha högst ränta samt kortast amorteringstid. Anledning till detta är att banken ser denna del av lånet som en högre risk än vad bottenlånet är, detta pga att värdet på bostaden kan sjunka och då har man lånat mer än vad huset är värt och då har inte banken en garanti på att personen i fråga kan återbetala.

Den andra delen av bolånet kallas som ni säkert redan förstått av texten för ett bottenlån. Denna delen brukar oftast ha den lägsta ränta och återbetalningstiden brukar ligga på 30-50 år. Det finns även de på marknaden som kan hjälpa personer med bolån fast man har betalningsanmärkningar. Dessa är bla bluestep mf. Där är det möjligt att låna pengar till en bostad även om personen i fråga har betalningsanmärkningar.

Bolån med betalningsanmärkning

Har ni funderat på att köpa en ny bostad fast ni har betalningsanmärkning, betalningsanmärkningar. Isåfall så är det fortfarande ett bolån ni skall ha. Fast ni kommer att märka att flertal låneinstitut inte vill låna ut pengar i form av bolån till personer med betalningsanmärkningar. Detta då att dom ser et som en högre risk och att personer som vill ta ett bolån trots betalningsanmärkning är mer benägna att inte kunna eller vilja sköta återbetalningen.

Men självklart så finns det hopp även för de personer som har betalningsanmärkning. Detta då det faktiskt finns banker/institut som erbjuder bolån till personer som har haft ekonomiska problem innan i form av betalningsanmärkning. För det första så bör man ta och titta sig runt både på nätet samt på bankerna och ser om dom har som policy att inte tillåta lån till de personer som har betalningsanmärkningar, ni kommer snart att märka att det kan vara svårt fast ni kommer även att hitta några banker/institut som lånar ut pengar till er fast ni har betalningsanmärkningar.

Det dessa företag kommer att se är självklart på er ekonomi, men även om ni kommer att ha möjlighet att kunna sköta återbetalningar samt lånekostnader för själva bolånet. Så om man vet att man har haft problem så bör man verkligen se till att antingen ha det ordnat med att samlat alla lån i ett stort lån utan att ha en mängd smålån.

Eller ännu bättre skulle ju varit om man lyckats att ta sig ifrån alla lån och vara utan lån. Om detta inte är möjligt så bör man ha lagt upp en plan för hur mycket man kommer att ha råd att betala varje månad för både betala tillbaka gamla lån men även det nya bolånet. Kan man visa detta till banken samt på samma gång vara lite propert klädd så bör dom vara lättare att hantera. Vill dom fortfarande inte låna ut pengar pga att ni har en betalningsanmärkning så kan man alltid testa att hitta en person som kan gå med på att bli borgensman för er.

Bolån med borgensman

En borgensman kan vara guld värd i sammanhanget där man själv sitter med betalningsanmärkningar. Denna person går i princip i god att ni som person kommer att både sköta återbetalningarna samt sköta räntebetalningarna. Sköter inte lånetagarna dessa åtagande så kommer borgensmannen att gå in och vara tvungen att sköta betalningarna tills lånetagaren själv klarar av att betala. En fördel med bolån är att när man lånar pengar till en bostad så kommer ju banken att ha bostaden som “pant”.

Så även om man vill låna pengar så saknar man ju inte säkerhet, utan man har ju bostaden som säkerhet och skulle allting gå rent åt skogen så kan alltid banken återta bostaden och sälja den på exekutiv auktion. Men förhoppningvis behöver det inte gå så långt när man vill låna pengar trots betalningsanmärkning till en bostad med ett bolån.

Bolån till villa

Låna pengar till en villa med ett bolån eller ett såkallat villalån. Ett bolån är ju ett sätt att låna pengar till en bostad. Medans ett villalån är en låneform där man lånar pengar för att köpa en villa, hus. Så hur fungerar ett “villalån”? Detta beror lite på den bank/lånegivare personen i fråga väljer att använda sig utav.

Men oftast brukar det vara så att man har ett topplån samt ett bottenlån. Där bottenlånet är den delen av villalånet som brukligen har lägst ränta och därefter är lite billigare. Avbetalningstiden brukar även vara längre än den andra delen av lånet som är topplån.Topplånet är oftast dom översta 0-20 % av villalånet. Denna delen av lånet har högst risk associerat till det. Detta eftersom byggnaden eller något snarlikt sätts i pant för bostaden.

Så om bostaden skulle sjunka i pris. Att priset skulle sjunka i pris skulle kunna vara att bostadspriserna sjunker överlag eller att någonting skulle hända med området som gör att det inte blir lika attraktivt och därmed faller priset. Hur som helst så om värdet på huset skulle sjunka så har ju inte lånegivaren säkerhet för hela lånet. Därför är topplånet brukligt lite dyrare samt även ha kortare avbetalningstid än vad bottenlånet av villalånet har.

 

Så vad är kostnaden för ett villalån ?

Kostnaden kommer att variera beroende på hur räntan stiger eller sjunker. Men vill man veta exakt vad man skall betala i räntekostnader varje månad så kan man alltid välja att binda räntan. Detta gör det möjligt att veta vad den exakta räntekostnaden är varje månad i flera år framöver. Enda problemet med denna låsning är att räntesatsen normalt sett är högre än vad den rörliga räntan är.

Men man tar å andra sidan inga risker, för skulle räntan drastiskt höjas under den närmsta tiden så betalar man själv fortfarande lika mycket i räntekostnader för varje månad. Så vill man låna pengar till en villa med ett villalån så bör man ta upp med banken vad dom rekommenderar samt vad som är möjligt i form av att låsa en del av räntan och ta de andra delarna med olika bindningstider

  I samma samtal bör man se vad som skulle hända med ens privatekonomi om räntesatsen skulle tex stiga med 1-2 %. Detta kan göra en stor skillnad om man tex lånat 2 miljoner kronor. Isåfall så blir ju 1 % 20.000 kr varje år. (30 % av denna summa är avdragsgill) men det blir fortfarande en stor kostnad för en familj/person att klara av. Så vår rekommendation är att se runt på olika banker/lånegivare vad dom har för villkor för villalån samt hur mycket man har råd att låna.