Jämför alla kreditkort online

I Sverige finns över 100 olika kreditkort att välja på. Det är allt från så kallade bensinkort som ger rabatt på specifika bensinstationer till resekreditkort som ger fördelar under resan. En del ger bonus, andra inte. En del har låg ränta, andra hög osv. Skillnaden är stor mellan korten och det lönar sig därmed att jämföra dem.

Här får du en introduktion till kreditkorten med lite fakta och historik. Läs om hur det gick till när kreditkortet såg dagens ljus och lär dig lite allmänt om kreditkort. Vi ger här även en introduktion till vad du kan hitta om olika kreditkort och betalkort.

Jämför kreditkort

Förlita dig inte på den information som kreditkortsföretagen har på sina hemsidor. Det är inte sällan som de lyfter fram att ett kort är ”extra fördelaktigt” för att det är utan årsavgift eller har reseförsäkring. Samtidigt har alla kreditkort reseförsäkring och det är nästan alltid mer fördelaktigt att välja kort utifrån förmåner – inte utifrån årsavgift. Då är det bättre att gå via större webbplatser som jämför kreditkort och skriver tydliga recensioner kring dessa. Genom att läsa på om ett antal kort kommer du snart att se vilka kostnader och förmåner som är vanliga. Därmed kan du lättare ta ställning till vilket kort som passar dig bäst.

Jämför kostnader och förmåner

Kostnader: Ett kreditkort kan ha årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag (vid köp utomlands). Här varierar det kraftigt då vissa kort har mycket höga avgifter samtidigt som andra kort har ytterst få eller mycket låga avgifter. Oavsett val av kort så finns det även en räntekostnad som kan uppstå. Det sker om kreditkortsfakturan inte betalas till sitt hela belopp vilket därmed betyder att fakturan delbetalas över flera månader.

Även räntenivån skiljer sig mycket mellan kreditkorten. Ett fåtal har kring 5% ränta men det krävs då ofta en mycket hög inkomst för att få kortet beviljat. I en undersökning från 2016 presenterade Privata Affärer vilka kreditkort som då hade lägst ränta. Nivån var då kring 10% medan en vanlig nivå var kring 15%. De dyraste hade räntor kring 20-25%.

Hitta kreditkort utan avgifter

Att tänka på: Det kan uppfattas som att kreditkort har många olika kostnader och att det därmed är dyrt att ha kortet. Men det är enbart årsavgiften som inte går att påverka (utöver att välja ett kort utan årsavgift). Uttagsavgift uppkommer enbart om kortet används för kontantuttag i automat. Välj istället att ta ut ett lite högre belopp vid köp i en butik. Då uppstår inte den avgiften.

Valutapåslag gäller enbart utomlands och ränta uppstår bara om fakturan delbetalas. De som använder sitt kreditkort i vardagen, betalar fakturan i tid och inte tar ut pengar i uttagsautomater kommer alltså inte att behöva betala speciellt mycket för kortet. Som nämnts finns det även kort med fler eller färre av dessa avgifter. Om du däremot kommer göra flera uttag, ofta delbetala fakturan eller ofta handla utomlands är detta punkter som du i första hand ska titta på i val av kreditkort.

Kreditkort med förmåner

En stor fördel med kreditkort är de alltid ger en rad förmåner. Samtliga kort har någon slags reseförsäkring (varierar däremot i storlek) och det är mycket vanligt med rabatter, försäkringar bonus eller specialerbjudanden. En del kort ger exempelvis 1% i bonus på alla inköp. Det kan låta som en mycket låg procentsats men används kortet för inköp på 15 000 kr per månad innebär det trots allt en återbäring på 1800 kr per år.

De som reser mycket kan med fördel välja ett kort med extra många reseförmåner, ett så kallat resekreditkort. Det finns exempelvis kort som ger tillgång till flygplatslounger, billigare flygbiljetter, extra hög ersättning på reseförsäkringen, avbeställningsskydd och concierge service.

Att tänka på: Vad uppskattar du mest av bonus, försäkringar eller servicetjänster så som nyckelservice och concierge service? Välj ett kort som ger rabatt där du ofta handlar och som har fördelar som passar ditt köpmönster och behov.

Allt började med en glömd plånbok

Marknaden för kreditkort har exploderat under de senaste åren; idag erbjuder många banker och företag köp via kreditkort. Det hela började år 1950 när amerikanen Frank McNamara hade glömt sin plånbok när han var på restaurang. Kort och gott grundade han därefter Diners Club och de första kreditkorten skapades. Rent praktiskt fungerar kreditkort på så vis att kortföretaget betalar inköpsstället (där man handlar) och därefter faktureras kortinnehavaren av kortföretaget.

De mest välkända kreditkorten är idag MasterCard, Visa och American Express. Olika kreditgränser (hur mycket pengar man kan handla för) och förmåner är kopplade till kreditkorten, till exempel kan man få rabatt när man tankar bensin på Preem eller erhålla inträde till ett museum gratis. Visa kreditkort, såsom American Express, är också knutna till poängsystem, där varje krona du handlar för på kortet ger återbäring.

När du samlat ihop tillräckligt med poäng så kan du byta dessa mot någon utvald vara. Vanligt är också att man kopplar reseförsäkringar till kortet om man betalar sin resa via kreditkortet.

Kreditkorten öppnar fler dörrar

Kreditkorten ger dig som kund möjlighet att handla över en stor del av världen samtidigt som du kan välja själv om du vill betala av hela summan eller om du önskar delbetala. Delar du upp din betalning så utgår alltid ränta. Du faktureras alltid månadsvis för dina inköp på kreditkort. Numera är det mycket enkelt att hålla koll på inköp och uttag eftersom kreditkortet lätt kan knytas till din internet –bank.

På den här sidan presenterar vi olika kreditkort såsom Mastercard, Visa och Diners Club Classic. Du får information om priser, räntor och förmåner om dessa kort. Det gör att du själv kan jämföra olika kort för att se vilket det bästa kreditkortet är för just dig. Dessutom kan du läsa om amortering, real ränta och effektiv ränta. Det är alla begrepp som är förenade med kreditkortsanvändning, och som du måste känna till efter att du har gjort inköp på kredit.

Att tänka på vid användning av kreditkort

Att tänka på när du använder kreditkortDet är idag lätt att få ett kreditkort och även att få utökad kredit. För individen innebär det naturligtvis en ökad frihet, men det finns också vissa risker. När det mesta går att köpa på kredit så är det lätt att leva som att det inte existerar någon morgondag. All kredit ska dock betalas tillbaka, dessutom till en ränta som är förhållandevis hög. Du bör därför vara säker på att du klarar av att betala av dina framtida inköp på kreditkortet.

Var försiktig med att nappa på kreditgivarnas lockande om högre kredit, eftersom det är lätt att använda dessa pengar som ju bara är till låns. Tänk på även om köper en soffa för ”endast” 10 000 kr på kredit, så är det en skuld du kommer att få leva länge med, kanske i flera år om du har små marginaler i din ekonomi. Om du betalar av små belopp varje månad så tänk på att kreditskulden både blir längre och större genom effektiv ränta. Därför är vårt råd att betala av lite mer de månader då du har lite utrymme i din ekonomi, för att på så sätt bli skuldfri snabbare.

Tänk också på att betala av gamla inköp först innan du tar ytterligare krediter. Att betala av på flera olika krediter varje månad kommer att sluka en hel del av dina inkomster. Tänk också på att vara försiktig med att ta andra smålån, exempelvis snabblån då du har obetalda inköp på ditt kreditkort. Skuldsätt dig inte i onödan.

Vid något större köp

Om du ska köpa en lite större vara, exempelvis en begagnad bil för 40 000 kr så bör du kontrollera om du kan finansiera detta köp ett mer fördelaktigt sätt än med ditt kreditkort. Kreditkortens räntor ligger oftast flera procentenheter högre än banklånen. Det kan alltså vara klokare att ta ett riktigt lån även om du har möjlighet att finansiera lånet via ditt kreditkort. Har du många olika små krediter kan det vara klokt att samla dessa till ett större lån. Räntan blir då lägre och du har möjlighet att bli skuldfri snabbare. Din bank kan hjälpa dig med det.

Vad är skillnaden på ett kreditkort och ett betalkort?

Många kan inte skilja på ett betalkort och ett kreditkort. Här förklarar vi enkelt vad ett betalkort är för någonting och hur dessa kan skilja sig från ett kreditkort. Ett betalkort är ett slags kontokort, varje månad betalar du av dina transaktioner som är genomförda med betalkortet i en totalsumma. Betalkortet ger dig möjlighet att betala med ett uppskov på vanligtvis 30 – 45 dagar.

Betalkortet kan också debiteras omedelbart genom att beloppet dras från kontoinnehavarens konto. Då faktura (en skickad räkning) utgår så är det för förra månaden eller innevarande månadens köp. Håller du dig till förfallodagen så behöver du oftast inte betala någon ränta. Däremot så har du inte möjlighet att delbetala din inköp med ett betalkort. Hela summan ska betalas på en gång och ränta utgår om man inte betalar i tid.. Ett betalkort ska inte förväxlas med ett kreditkort där köpet debiteras i efterhand som kredit.

Många betalkort på marknaden

Det finns många slags betalkort på marknaden idag, vissa av dem är anslutna till Mastercard eller Visa. Många betalkort är idag en kombination mellan betalkort och kreditkort. Dessa ger möjlighet till utsträckt kredit men innebär också att kunden få betala ränta på en utnyttjad kredit. En faktura kan delas upp genom att man varje månad betalar en lägre summa än det utgående skuldsaldot, då utgår dock ränta.

Ett betalkort har vanligtvis ingen fast köpgräns, limiter kan dock förekomma. Du kan använda betalkort för köp i Sverige och utomlands samt för Internetköp och kontantuttag.

Många typer av kort

Det finns idag flera olika typer av kort som man kan använda för att betala med såsom bankkort, kreditkort eller betalkort. Idag kan du ha ett visst belopp som du får handla för på ditt kreditkort, det kallas för kreditgräns, när du har gjort dina inköp så kommer i slutet av månaden en räkning där dina inköp specificeras samt hur mycket du skall betala. Marknaden för kreditkort är idag hetare än någonsin och det råder stor konkurrens mellan de olika bolagen.

För att locka kunder ger kreditkortsbolagen olika förmåner som incitament, det kan exempelvis röra sig om rabatt på bensin eller kraftiga avdrag på museer och teatrar. Vanligt är också att man erbjuder förmånliga reseförsäkringar och rabatter på hotell och hyrbilar i samband med resande. Du kan till och med spara pengar om du använder kreditkort på rätt sätt idag.

Genom att betala tillbaka kreditskulden innan den räntefria perioden är över tillkommer ingen ränta och har du ett kreditkort utan årsavgift blir det helt gratis! Bonusen du fick när du använde kreditkortet kan därefter användas för att lösa in resor, köpa bensin eller shopping. Få människor lämnar idag hemmet utan kreditkortet – detta oavsett om har ett klassiskt American Express eller ett Mastercard i den senaste, heta designen.